Quiz 19

SHARE:

One Liner Quiz Based on History: 1. Who was known as ‘Punjab Kesari’? (a) Lala Lajpat Rai            (b) Shaheed Bhagat Singh ...

One Liner Quiz Based on History:


1. Who was known as ‘Punjab Kesari’?
(a) Lala Lajpat Rai            (b) Shaheed Bhagat Singh
(c) Chandrashekhar Azad (d) Mohan Singh

2. Who started the Bhoodan Movement?
(a) S.A. Dange                    (b) Jagjivan Ram
(c) Vinoba Bhave                (d) Acharya Kripalani

3. Who said “The Muslims were fools to ask for safeguards and the Hindus were greater fools to              refuse them”?
(a) Gandhi
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Jawaharlal Nehru

4. Who addressed the call “Do or Die”?
(a) Jawahar Lai Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Subhash Chandra Bose

5. When was ‘Poorna Swaraj’ day first decided to be celebrated?
(a) 15th August, 1947 (b) 15th August, 1930
(c) 26th January, 1950 (d) 26th January, 1930

6. The first metal used by man was
(a) Iron                             (b) Copper
(c) Aluminium                 (d) Gold

7. Kalhana’s “Rajatarangini” (12th Century) contains
(a) A collection of stories preaching morals
(b) The history of the dynasties of Kashmir
(c) The history of early Muslim rule in India
(d) None of the above

8. Who was that British Viceroy in India who kept higher public offices reserved for the British                because they possess, partly by heredity, partly by upbringing, and partly by education, the                  knowledge of the principles of government, the habits of mind and the vigour of character                    which are essential for the task?
(a) Lord Ripon               (b) Lord Minto
(c) Lord Curzon             (d) Lord Dufferin

9. Vasco-da-Gama found out a new sea route to India and in 1498 reached
(a) Pulicat                         (b) Karikal
(c) Goa                             (d) Calicut

10. The British made Rowlatt Act (1919) enabled the British government in India to suspend the                right of
(a) Free Speech             (b) Occupation
(c) Movement               (d) Habeas Corpus


Answer Keys:
 1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

COMMENTS

INNER POST ADS

Want to know more
Please fill in the details below:
Want to know more
Please fill in the details below:
Name

Appointment,28,Awards,8,Banking,5,busin,1,Businees,9,Business,4,CA2018,50,CA2019,110,CAApr2019,30,CADec2018,20,CAFeb2019,5,CAJun2019,26,CAMar2019,25,CAMay2019,24,CANov2018,30,Current Affairs,159,Current Affairs Quiz,194,Current-Affairs,12,Current-Affairs Quiz,3,Daily GK Update 2017,68,Daily GK Update 2018,202,Daily Vocab,1,Daily Vocabs,196,Economy,17,English,20,General Awareness,97,GK,23,Important Days,2,International,44,Latest-Articles,1,Legal News,4,Miscellaneous,4,National,54,Obituaries,2,Others,1,Quiz,29,QZ- Economics,80,QZ- Geography,95,QZ-History,37,QZ-Polity,70,Schemes,8,Sci-Tech,2,Sports,25,Study Notes,68,Verbal Ability,20,Weekly Updates,3,
ltr
item
CurrentAffairs: Quiz 19
Quiz 19
CurrentAffairs
https://gk.clearexam.ac.in/2017/08/quiz-19.html
https://gk.clearexam.ac.in/
https://gk.clearexam.ac.in/
https://gk.clearexam.ac.in/2017/08/quiz-19.html
true
7732158919592186918
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy